Go Back   BuildingHomes.ca - Building your community! > Ontario > Ottawa

Ottawa For those in Ottawa, Kanata, Stittsville, Orleans, Nepean. Mattamy, Minto, Bridlewood, Cardel, Claridge, Braebury, Monarch, Barrhaven, Half Moon Bay, Fairwinds, Findlay Creek, Notting Hill, West Pointe, Stonebridge, Edinburgh Common, Uniform at Orchard-Stonebridge-Barrhaven and more!


Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 2009-08-31, 08:59 AM
Rockvegas Rockvegas is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Ontario, Rockland
Posts: 4
Default Gas Range- Instalation of Gas line/Range required

Hello all,

Just purchase a home (C.H. Clement Build) and looking into upgrading appliances.

The missus is hellbent on aquiring a natural gas range for the kitchen.

The home is allready equipped with a 'branch point' for up to 5 appliances (ie: BBQ is allready hooked up).

We are looking for a recomendation as to who can bring the gas line up to the kitchen, and have it installed to the stove.

Does anyone know what is involved?
As far as I know, the 40A outlet needs to be retrofited to 15A...but I may be wrong.

Thanking you in advance,
R & K
Reply With Quote
  #2  
Old 2009-08-31, 09:26 AM
Fingers Fingers is offline
Senior Member
Regular User
 
Join Date: May 2008
Location: Ottawa, Ontario
Posts: 1,133
Default

Converting the outlet can't be too tough, replace 40A breaker with 20A, and use only one phase so that you step it down to 110V. You can just use a 5-20 receptacle (North American T-blade).

Then all you need is the gas line.

The only other thing you may need is clearance between the top of the burner and the cabinets. I can't remember what the building code says, but there has to be a certain distance, so if you have a bottom valence on the cabinets, it usually needs to be cut back a few inches.
__________________


Reply With Quote
  #3  
Old 2009-08-31, 09:31 AM
ME_PWR ME_PWR is offline
Senior Member
Regular User
 
Join Date: Mar 2008
Location: Ottawa
Posts: 197
Default

My cousin does this type of work (runs his own company) you could give him a call and see if he has time; PM me if you want his details.
Reply With Quote
  #4  
Old 2009-08-31, 09:42 AM
Rockvegas Rockvegas is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Ontario, Rockland
Posts: 4
Default

Quote:
Originally Posted by Fingers View Post
Converting the outlet can't be too tough, replace 40A breaker with 20A, and use only one phase so that you step it down to 110V. You can just use a 5-20 receptacle (North American T-blade).

Then all you need is the gas line.

The only other thing you may need is clearance between the top of the burner and the cabinets. I can't remember what the building code says, but there has to be a certain distance, so if you have a bottom valence on the cabinets, it usually needs to be cut back a few inches.
This is primarily my on concern-

i'm fairly handy, and am somewhat concidering doing this myself.

is there not a 20A breaker that can be retrofittied to a 40A? and if so, is it not bulky? I don't want the stove to be sticking out, unparallell to the counters...

I've researched this online, and have been getting confliciting quotes from 150-400 for this job, yet certainly do consider that this is something thats on a case to case basis.
Reply With Quote
  #5  
Old 2009-08-31, 10:00 AM
ME_PWR ME_PWR is offline
Senior Member
Regular User
 
Join Date: Mar 2008
Location: Ottawa
Posts: 197
Default

Quote:
Originally Posted by Rockvegas View Post
This is primarily my on concern-

i'm fairly handy, and am somewhat concidering doing this myself.

is there not a 20A breaker that can be retrofittied to a 40A? and if so, is it not bulky? I don't want the stove to be sticking out, unparallell to the counters...

I've researched this online, and have been getting confliciting quotes from 150-400 for this job, yet certainly do consider that this is something thats on a case to case basis.
I've never switched the outlets like you're suggesting, but in my experience, electrical work is some of the easiest stuff you can do in your house. Just goto Homedepot and ask what the procedure is; they're very helpful over there.
Reply With Quote
  #6  
Old 2009-08-31, 10:01 AM
Ottawa786 Ottawa786 is offline
Senior Member
Regular User
 
Join Date: Jul 2009
Location: Ontario
Posts: 113
Default

I had my gas stove rough in done by technician from Sears. He asked me to buy an Adapter from Home Depot to convert 110 V to whatever the gas stove actually needs.

He was charging $10 / ft to run the line from furnace to gas stove and since my stove was just above the furnace so it did not cost me whole a lot.
Reply With Quote
  #7  
Old 2009-08-31, 11:05 AM
Rockvegas Rockvegas is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Ontario, Rockland
Posts: 4
Default

awesome thanks alot guys/girls :-)
Reply With Quote
  #8  
Old 2009-08-31, 11:09 AM
Fingers Fingers is offline
Senior Member
Regular User
 
Join Date: May 2008
Location: Ottawa, Ontario
Posts: 1,133
Default

Quote:
Originally Posted by Rockvegas View Post
This is primarily my on concern-

i'm fairly handy, and am somewhat concidering doing this myself.

is there not a 20A breaker that can be retrofittied to a 40A? and if so, is it not bulky? I don't want the stove to be sticking out, unparallell to the counters...

I've researched this online, and have been getting confliciting quotes from 150-400 for this job, yet certainly do consider that this is something thats on a case to case basis.
The replacement breaker goes in your electrical panel, and you just buy a double-gang box to single recessed adaptor for the receptacle.

As the other poster mentioned, you can also get an adapter for the receptacle itself. Probably the easiest way to do this, but there isn't always clearance to accomodate this at the bottom of the stove .
__________________


Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Range Hood: Wood Canopy Vs Stainless Steel Range Hoods Sade Appliances and Furniture 0 2009-07-13 10:53 AM
Electric Range or Gas range? lisashoeb Appliances and Furniture 9 2008-08-31 10:14 PM
Range vs. Over the Range Microwave nilla Markham / Thornhill / Vaughan 2 2008-02-22 08:23 AM
Gas line for range supersnakeking Stouffville - Mattamy On Main and Wheler’S Mill 2 2007-07-25 09:16 AM
Gas range Janice Baine Stouffville - Mattamy On Main and Wheler’S Mill 1 2005-04-06 10:08 AM



All times are GMT -4. The time now is 03:34 PM.



Copyright © PHAND Corporation
This document may not be used elsewhere without the expressed written consent of PHAND Corporation.
*** There is no association between this website and any builder. ***

Powered by vBulletin® Version 3.8.10
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.